Yemek çeşitleri, pişirme teknikleri ve sunumları ile Konya Türkiye’nin önde gelen gastronomi şehirlerinden biridir. Konya mutfağı Selçukluların ve mevlevi anlayışının izlerini taşır.
Bu yazıda Konya’da ne yenir, en güzel Konya yemekleri ve bu yemekleri sunan Konya restaurant önerileri nelerdir detaylı olarak yazdım.
Konya’ya gittiğinizde Konya’da nerede ne yenir hakkında elinizde detaylı bir referans olacaktır. Böylece Konya lezzet mekanlarına bir an önce gidebilirsiniz.
Konya’da nerede ne yenir
1- Tirit – Tiritçi Mithat
Türkiye’nin çok yerinde birbirinden lezzetli yemekler yedim. Ancak burada yediğim tiritin tadı hala damağımdan silinmeyen bir kaç lezzetten biridir.
Tiritçi Mithat, Konya’da bir ara sokakta küçücük bir dükkan. Ancak bu küçük dükkanda yediğiniz tirit, hayat boyu unutulmayacak eşsiz bir lezzet. Öyle ki iki gün üst üste Konya tirit yemeye gittim.
Et Kuzunun ön budundan alınıyor. Sinirleri ayıklanan et, satırla kıyma haline getiriliyor. Bu kıyma ile yapılan köfteler, şişe takılıp taş fırında meşe odunu ateşinde pişiriliyor. Kiremit güvece pideler diziliyor. Üzerine, baharatlar ile hazırlanan et suyu dökülüyor. Yoğurt, köfte, közlenmiş biber ve domates ilave ediliyor. Tekrar taş fırında pişirilip en son üzerine kızgın tereyağ dökülüyor. Bol maydanoz konularak servis ediliyor.
Kullanılan bütün malzemeler dört dörtlük, lezzet olağanüstü.
Konya’ya sırf bu lezzetli tiriti tekrar yemek için gidebilirim.
Tirit tarifi ile bu muhteşem lezzeti siz de evinizde yapabilirsiniz.
Adres: Aziziye Mah., Yusufağa Sk. 21/A. Karatay/Konya
2-Fırın kebabı – Hacı Şükrü
Konya fırın (furun) kebabı, Selçuklular döneminden günümüze gelen çok özel bir bir lezzet.
Konya’da fırın kebabını hakkıyla yapan bir çok usta var. Ancak 1907 yılından beri bu işi yapan Hacı Şükrü’nün merkez şubesindeki lezzet bambaşka. Bu gün Hacı Şükrü’de 4. kuşak iş başında.
Hacı Şükrü’de kebap sadece Konya ve Karaman bölgesindeki hayvanlardan yapılıyor. bir yaşını geçmemiş erkek kuzular kullanılıyor. Önce kuzunun ön kol ve kaburga etleri iyice temizleniyor. Sonra büyük bakır leğenlere konuyor. Taş fırında meşe odunuyla kendi yağı ve suyu ile 4 saat pişiyor.
Pişerken etler alt üst edilerek hepsinin aynı pişmesi sağlanıyor. Bu işlemden sonra 1 saat boyunca ateşe uzak kısımda bekletilip iyice kızartılıyor.
Sıcacık pide üzerinde ve yanında soğan ile masanıza geliyor. Konya’da adet fırın kebabını elle yemek.
Pidenin üzerindeki et inanılmaz lezzetli. Lime lime dökülüyor, içi sulu ve tadı harika. İnsanın ağzında enfes bir tat bırakarak dağılıp gidiyor.
Malzemesini özenle seçen ve işi iyi bilen ustaların elinden yemenin tadına doyum olmuyor.
Adres: Devricedid Mahallesi Cem Sultan Caddesi No: 327/A. Selçuklu, Konya
3-Etli Ekmek – Bolu Lokantası
Etli ekmek, Konya’nın en meşhur yemeğidir. Artık Türkiye’nin her yerinde “Konya etli ekmek” yapılmaktadır. Ancak malzemesinde bu bölgeye ait özellikleri olması sebebiyle en lezzetlisi yine Konya’da yapılandır.
Gerçek Konya etli ekmeğini yiyebileceğiniz yer Bolu Lokantası’dır. Hamur Konya’nın beyaz sert ve esmer yumuşak kepekli unlarının karışımı ve doğal maya ile yoğruluyor.
Et, düve etinin kaburga ve boşluk kısmından kullanılıyor. Sinirinden, liflerinden ayrılan temizlenmiş et, satırla kıyma haline getiriliyor. Domates, yeşil biber, soğan, maydanoz ve tuz ile yoğruluyor.
Hazırlanan karışım, açılan incecik hamurun üstüne konuyor. Meşe odunu ile yanan taş fırında ateşten uzakta yavaş yavaş pişiyor.
İncecik ve kıtır pide üzerindeki yumuşacık sebze ve kıyma karışımı tam bir damak şöleni.
Etli ekmekler bitince dükkan kapanıyor. Akşamları açık değil. Bu lezzeti yemek için geç saatlere kalmayın.
Adres: Aziziye Mahallesi Aziziye Caddesi No: 27/B. Konya
4-Yağlı Somun – Hasan Şendağlı
Konya küflü peyniri en sevdiğim peynirlerden biri. Lezzeti ile yerli peynirler arasında özel bir yere sahip.
Bu enfes peynir pide ile buluşunca ortaya efsane bir lezzet çıkıyor.
46 yıldır fırıncılık yapan Hasan Şendağlı yedi yıl önce yağlı somunu ilk yapan kişi, yani mucidi.
Taş fırına koyduğu pideleri tam pişmeden alıyor. İçini açıp, Konya küflü peyniri, Konya tereyağı ve peynir çeşitleri koyuyor. Pidenin üstüne de haşhaş ve susam koyup tekrar fırına veriyor.
Fırından çıkan yağlı somun dünyanın en iyi pizzalarını geride bırakabilecek lezzette.
Enfes pidenin, küflü peynirin, haşhaşın ve tereyağının birlikteliği tam bir damak şöleni
Adres: Kadınlar Pazarı Melike Hatun Çarşısı. Karatay, Konya
5-Fırın Kebabı – Ali Baba Fırın Kebap
Şimdi işler zorlaştı. Bu size önerdiğim ikinci Fırın kebapçısı.
Lakin hangisinin daha iyi olduğuna ben de karar veremiyorum.. Konyalıların yarısı Hacı Şükrü der, diğer yarısı da Ali Baba. Bana sorarsanız her ikisi de derim.
Kendi yağında, sadece kaya tuzu ilavesiyle geceden sabaha pişmiş fırın kebabı. Yanında soğan ve taş fırında pişen ekmek ve ayran.
İncik, kaburga, gerdan, hepsini deneyin. Hepsi lokum gibi, hepsi birbirinden lezzetli.
Adres: Şems-i Tebrizi Mahallesi Şeref Şirin Sokak No: 5/A. Konya
6-Köfte – Köfteci Ateş Baba
Köfteci Ali Baba sanayi bölgesinde bir esnaf lokantası. Ancak parmak köftelerinin lezzeti sanayi çalışanlarını aşmış, bütün şehre yayılmış.
Ateş Baba köftelerini kuzunun arka budundan sadece tuz ekleyerek yapıyor. Katkısız katışıksız saf et… Köfteleri mangalda tam kararında pişiriyor. Etin lezzetini fazlasıyla alıyorsun.
Arzu ederseniz acılı köfte ( Arab kebabı ) veya kuşbaşı şiş de isteyebilirsiniz. Kuşbaşıları da pamuk gibi. Lokum gibi yumuşak ve sulu. En iyisi karışık söyleyip hepsinin tadına bakmak.
Ayrıca piyazları da çok başarılı. Ancak patlıcan salatasını yemeden buradan çıkmayın. Közde pişirdikleri patlıcanın içinde acı yeşil biber ve ateşte demlenmiş domates var. Köftelerin ve kuşbaşının yanına çok yakışıyor.
Adres: Fatih Mahallesi, Demir Sk. No:2. Selçuklu/Konya
7-Yöresel Lezzetler – Somatçı Fih-ı Ma Fih
Selçuklu, Mevlevi, Osmanlı ve Konya mutfağından yemekler yapıyorlar. Yemeklere kendi yorumlarını katıp hazırlıyorlar.
Mekanın ismi Mevlana’dan ve Mesnevi’den ilham alınarak konulmuş. Somat sofra, somatçı sofrayı kuran kaldıran kişi demek. “Fihi Ma Fih” ne varsa içindedir demek. Mevlana’nın eserlerinden biri.
Sunulan seçkin yemeklerin hepsi Mesnevideki orijinal reçetelerine göre yapılıyor. O dönemde kullanılan malzemeler kullanılıyor. Mesela, o dönemde domates, salatalık, patates ülkemizde olmadığı için yemeklerde bu ürünler kullanılmıyor.
Çorba çeşitlerinde tutmaç, karamık, güncel Konya mutfağından bamya ve cevizli ciber çorbası var.
Et yemeklerinde dönemin reçetelerine göre meyve, kuru yemiş ve kahve bol miktarda kullanılmış. Dağ erikli soğanlı biftek, Yemen kahveli et, incirli et, kayısılı kuzu gerdan, bademli köfte döneme ait yemeklerden. Kullanılan malzemelerin uyumu ile her yemek ayrı bir lezzet şöleni.
Tatlılardan badem helvası mutlaka denenmeli. Konya meyveleriyle yapılan şerbetler de enfes.
Adres: Aziziye Mahallesi, Celal Sk. No:39. Karatay/Konya
8- Etli Ekmek – Cemo Etli ekmek
1984 yılında kurulan Cemo bu gün Konya’da üç şubesi ile hizmet vermektedir. Cemo, etli ekmek yemek için lezzetine güvenerek gidebileceğiniz kaliteli ve nezih bir restorandır.
Etli ekmeğin kenarları daha kalın şekli Konya böreği ve peynirli börek Cemo’da yiyebileceğiniz etli ekmek alternatifleridir.
Konya yöresel yemeklerinden olan bamya çorbası ve sacarası tatlısı da Cemo’da yiyebileceğiniz lezzetler arasındadır.
Ayrıca hem yöresel hem de diğer yörelere ait ızgara et ve kebap çeşitlerini yine lezzetine güvenerek Cemo‘da yiyebilirsiniz.
Adres: Medrese Mahallesi Nalçacı Caddesi Karatay Sitesi Altı No: 2/C. SELÇUKLU/KONYA
Adres: Selçuklu Belediyesi yanı Turkuaz İş Merkezi (Real AVM Karşısı). SELÇUKLU/KONYA
Adres: Aşkan Mah, Piyale Sokak, Meram Yeni Yol Caddesi. No:1. Meram, Konya
Konya’da nerede ne yenir Konya’da nerede ne yenir Konya’da nerede ne yenir Konya’da nerede ne yenir Konya’da nerede ne yenir Konya’da nerede ne yenir