Hatay yemekleri, yapılışları açısından farklı kültürlerin etkileşimi, ekolojik çevredeki zenginliğin yanı sıra, kuşaktan kuşağa aktarılan benimsetilmiş ve öğretilmiş damak zevkinin oluşturduğu alışkanlıklara sahiptir.
Hatay’da günümüzde, geçmişte olduğu gibi değişik din ve inançlara sahip olan insanlar beraber yaşamaktadır. Arap, Türk, Nusayri, Ermeni, Yahudi kültürlerinin birbirlerini etkilemesiyle ortaya muhteşem bir mutfak kültürü çıkmış
Umarım Antakya’da ne yenir, en güzel Antakya yemekleri ve Antakya restaurant önerileri nelerdir başlıklı yazım Antakya’ya gidenlerin Antakya’da nerede ne yenir sorusuna iyi bir rehber olur.
Hemen Antakya meşhur yemekleri ve bu yemekleri en iyi yiyeceğiniz Antakya restaurant önerilerini sıralayalım.
1- TEPSİ KEBABI / KAĞIT KEBABI – PÖÇ KASABI
Pöç Kasabı, Antakya uzunçarşı’da bildiğiniz bir kasap. İçeri girdiğinizde küçücük bir kasap dükkanında üç metrelik tezgahda kasap arkadaş etleri, baharat ve sebzeleri zırh bıçağı ile bıçaklıyor.
Dolap da etler asılı. İlerlediğinizde ise çok güzel iki katlı bir salona geliyorsunuz.
Biz tepsi kebabı ve kağıt kebabı söyledik. Kasap tepsilere gramajına göre kebabı koyuyor ve tepsiler 20 metre ilerideki mahalle fırınına gönderiliyor. Burada adet böyle. Kebapçılarda fırın yok. Antakya’da halk da istediğinde yemeklerini fırınlara gönderip pişirtiyor.
Kağıt kebabı için,et, maydanoz vb zırh ile çekildikten sonra tepsiye konan yağlı kağıt üzerine daire şeklinde konuyor. Tepsi kebabında ise kebabın üzerine acı biber salçalı sos dökülüyor.
Sonuç; ikisi de muhteşem, ikisi de çok lezzetli. Tepsi kebabı benim tercihim. İlave edilen salçalı sos nedeniyle piştikten sonra da suyu tam kıvamında. Pöç Kasabı tam anlamıyla lezzet diyarına bir yolculuk. Adres: Yeni Camii Mahallesi, Uzun Çarşı Cd. No:154. Antakya/Hatay.
2- HUMUS-BAKLA EZMESİ – HUMUSCU İBRAHİM
Hayatımda yediğim en iyi humusu Antakya’da İbrahim Usta’da yedim. Küçücük dükkanında tamamen el emeği ile hazırladığı humusun tadına doyum olmuyor.
İşi on yıl çalıştığı Beyrut’ta ustasından öğrenmiş. Kendi yaptığı Tahin diğerleri gibi acı değil, kaymak gibi. Tahin, sarmısak ve limon müthiş bir uyum içinde. Yemeye doyulmayacak bir lezzet.
Bakla ezmesini ise ilk burada yedim. Usta, kuru baklayı gece suda bekletiyor. Ertesi gün bakır küp içine koyup hamamda suyu ısıtan külhan ocağına gömüyor ve 24 saat bekletiyor.
Oradan gelen baklayı bol sarmısak, limon ve tahin ile karıştırıyor. Üzerine zeytinyağı, kimyon,pul biber koyup servis ediyor. Hakikaten müthiş bir lezzet.
Adres:Güllübahçe Mahallesi Saray Caddesi Sakarya İşhanı No:13. Antakya/Hatay.
3-KÜNEFE – ÇINARALTI YUSUF USTA
Antakya’da enfes tepsi kebabını humusu yedikten sonra sıra geldi künefeye. Burada adım başı bir künefeci var. Ama Çınaraltı Künefe’nin lezzeti hepsinin üstünde.
Çınaraltı Künefe’de Yusuf Usta oğulları ile beraber bu harika lezzeti yaratıyor. Geniş bir tepsiye konan künefe portakal ağacı kömüründe yavaş yavaş pişiyor. İçinde kullanılan künefe peyniri köyde yaptırılıyor, katkısız. Üzerindeki fıstık Antep’den geliyor. Şerbetinde kullanılan şeker de Konyadan, o da katkısız.
Her iki tarafı pişen künefe cam tabağa konup şerbetleniyor, üzerine fıstık bolca serpiliyor. Şerbet ne kadar az o kadar iyi. Cam tabağa konmasının sebebi, tabağı kaldırıp altının da piştiğini görebilmeniz.
Tadı Antakya’daki diğer künefelerden bile farklı. Bursa, İstanbul’dakilerle ise kıyaslanamaz.
Künefe çok hafif. Şerbetin tadı tam kıvamında. Şeker öne çıkmadığı için hem enfes peynirin hem de kadayıfın tadını alıyorsunuz. Mutlaka denemelisiniz. Adres: Ayakkabıcılar Çarşısı Pazar Sok. Ahmediye Camii No:2. Antakya/ Hatay.
4- HAYTALI – AFFAN KAHVESİ
1913 yılında yapılan bir taş binanın alt katında Affan Kahvesi tipik bir Anadolu kahvesi. Burada önce sadece Hatay’a özgü olan Haytalı tatlısı yemek gerekir.
Adını ilk yapıldığı köyden alan bu tatlı, süt, nişasta ve Suriye veya Mısır’dan getirilen vanilya ile yapılan muhallebinin küp küp kesilmesi, üzerine gül suyu ve haytalıya özel dondurmasının konulması ile yapılıyor.
Çok hafif bir tatlı olmasına rağmen çok lezzetli. Adana’nın bici bici’sini andırsa da ondan çok farklı. Haytalıyı bekletmeden yemek gerekiyor. Bekletirseniz gül suyu havaya karışıyor ve tadı değişiyor.
Ardından sıra Türk kahvesinde. Affan kahvesinde çok farklı bir sunum olan kahve fincan yerine süvari denen cam bardakta ikram edilir.
Daha ilk yudumda kahve farkını ortaya koyuyor. Orta- sert kıvamında, kahve aromasını tam aldığınız enfes bir kahve.
Birazda sıkılarak mekanın sahibine bu kahveyi nereden bulacağımı sordum. Yurdumun güzel insanı, kahveyi nereden alacağımı tarif edip, nasıl bir karışım alacağımı da söyledi.
İstanbul, Bursa’da en iyisi diye aldığımız kahvelerin neredeyse yarı fiyatına satılan bu enfes kahveden alıp vakumlu poşetlere koyduruyorum. Adres: Güllü Bahçe Mah. Kurtuluş Cad. No: 42/A. Antakya/Hatay.
5- MEZE VE KEBAPLAR – MAHO’NUN YERİ
Buraya uğramadan Antakya’dan dönmek olmaz.Masadaki lezzetlerle gözünüzün döneceği mekan, et ve yöresel mezeler konusunda bir hayli uzman.
Maho’nun yeri 1986 yılından bu yana kebabıyla ve mezeleriyle herkesi kendine hayran bırakıyor. Özellikle kağıt kebabı ve kuşbaşı kebap menünün gözdelerinden. Her iki kebabında etleri yumuşacık ve çok lezzetli.
Tereyağlı humus, cevizli biber, ezme, soslu ciğer, muhammara, kekik salatası, Alinazik, biberli ekmek ise kebabınıza eşlik edecek, her biri ayrı bir lezzet fırtınası olan lezzetlerden bazıları. Enfes yemeğin üzerine yenilen kabak tatlısı da efsane. Adres: Kuzeytepe Mah. Atatürk Cad. No:31. Antakya/Hatay.
6- YÖRESEL KAHVALTI – ANTAKYA KAHVALTI EVİ
Antakya Kahvaltı Evi, yöresel kahvaltılıkları tatmak için mutlaka gidilmesi gereken lezzet duraklarından biri…
Eski bir Affan evinin restore edilmesi sonucu oluşan mekan, müze görünümlü şık bir mekan. Servis ettikleri değişik kahvaltılıklar insanın başını döndürüyor.
Tereyağında kızartılmış Antakya peyniri, ceviz reçeli, biberli ekmek, tereyağında tuzlu yoğurt, yumurtalı tuzlu yoğurt, külçe ve ıspanaklı börek, zeytin salatası, zahter salatası, acılı çökelek, bol baharatlı sucuk, çitlenbik filiziyle yapılan Sakız Murcu yumurtası, …
Çeşitlerini daha sayamadığım Sultan serpme kahvaltısı, Antakya’nın gerçek lezzetleri ile tanışmak için birebir. Üstelik bu unutulmayacak tatları, eski bir Antakya evinin avlusunda deneyimleyeceksiniz.
Adres: Kocaabdi Mahallesi, Beyazıt Sk. No:1. Antakya/Hatay.
7- DÖNER – ABDO DÖNER
Antakya’da döner yemek için 45 yıllık bir lezzet durağı olan Abdo Döner en lezzetli seçenektir.
Kaburga eti kullanılan döner kadar lavaş ekmeği de çok lezzetli. Acılı salçayla ıslatılan lavaş, dönerin ateşine tutulup ısıtılıyor. Isınan lavaşın içine döner ve özel sos konup, dürüm yapılıyor.
İçine konulan sos gerçek bir damak çatlatan. Sosta kırmızı pul biber, domates salçası ve et suyu var. Döner ile uyumu müthiş.
Antakya’yı gezerken ayaküstü hızlı bir şekilde karın doyurmak için Abdo Döner ideal. Adres: Zenginler Mahallesi, Hürriyet Cd. 19/A. Antakya/Hatay.
8-Antakya Mezeleri – Konak Antakya
Konak Antakya, kaliteli ve nezih bir ortamda birbirinden lezzetli Antakya mezelerinin ve yemeklerinin tadına bakabileceğiniz bir restoran.
Antakya’nın tarihi evlerinin atmosferinde, zengin Antakya mutfağını, Halep ve Beyrut mutfağı ile sentezleyerek enfes yemekler sunuyor.
Mezeler çoğunlukla Arap mutfağından. Lübnan cevizli, tereyağlı humus, fettuş, tebbule, yaklaşık 30 çeşit meze. Ana yemekler genelde et üzerine, birbirinden lezzetli ve orijinal. 130 senelik bir mekanda daha önce hiç yemediğiniz yiyecekleri keşfedeceksiniz.
Adres: Zenginler Mahallesi, Kastal Sk. No:1. Antakya/Hatay.